perjantai 4. helmikuuta 2011

Auton lämmittämisen sudenkuoppa

"Sähkölaitteiden valmiustila tekee lompakkoosi loven."
"Sammuta valot huoneesta poistuessasi."
"Suosi energiansäästölamppuja."
etc. etc.

Vastaavanlaisia vinkkejä energian säästämiseen on netti pullollaan. Eikä tämä missään nimessä ole huono asia. Kysehän on ihmisten tottumuksista, toimintatavoista. Pienillä toimenpiteillä on mahdollista säästää sähkölaskussaan. Toisaalta olen sitä mieltä, että täytyyhän elämässä olla vähän luksusta. Siksi en henkilökohtaisesti ole valmis tinkimään kotini sisälämpötilasta (19-20 astetta), joka ei tosin ole vielä kovin korkeakaan. Miksi pitäisi palella kotona, kaivaa pikkupakkasillakin villasukat kaapista ja kääriytyä vilttiin vain, koska haluan saada kuukaudessa muutaman euron säästön, kun sisällä on 17 astetta lämmintä? No way! Niin vihreä en ole.

On olemassa muitakin sähkönkuluksen kuoppia, joita emme aina välttämättä ajattele. Otetaan esimerkiksi autopaikan sähkönkulutus. Autoa on hyvä lämmittää elohopean laskiessa nollan alapuolelle, jotta peltilehmän jälleenmyyntiarvo olisi jotain muuta kuin romurautaa. Lämmittäminen säästää moottoria, vähentää päästöjä ja tuo mukavuutta elämään. Kyse ei sähkönkulutuksen kannalta ole pelkästään lämmittämisestä, vaan siitä, miten lämmitetään. Auton lohkolämmitin ja sisätilanlämmitin saattavat olla yhdessä jopa 2 kWh.

Auton lämmittämiseen tarvitaan noin tunti alle 10 asteen pakkasessa ja pari tuntia tätä kovemmissa pakkasissa. Pidempiaikainen lämmittäminen on sama kuin kantaisi valoa säkissä tupaan. Harakat toki tykkäävät, mutta auto, ympäristö ja lompakko eivät. Tekemieni laskelmien mukaan auton lämmittäminen (2 kWh/teholla) 14 h päivässä 20 vrk viiden talvikuukauden aikana maksaa yli 250 € vuodessa! Sen sijaan, mikäli lämmittäminen keskitettäisiin vain viimeisille kahdelle tunnille, on vuosikustannus noin 35 €.  Edelleen, mikäli malttaa hieman jumpata huurteisten lasien kanssa eikä käytä sisätilanlämmittintä, on mahdollista päästä jopa noin 10-15 € vuosittaiseen autonlämmityskustannukseen. Säästöä siis jopa 240 € vuositasolla! Tuohon rahaan saa juosta kyllä koko ajan sammuttamassa omia ja vähän naapureidenkin keittiöiden lamppuja, jotta samaan säästötasoon pääsee. Taloyhtiöissä tällaisten kulutuspiikkien huomaaminen saattaa olla hankalaa, mutta useampi ajattelematon asukas samassa taloyhtiössä saattaa tuoda vuositasolla jo tuhannen euron lisäkustannukset.

Vastuullisen, terveeseen järkeen perustuvan, kuluttamisen puolesta,
Oiva Pankkiiri

Ps. Palautepuukot löytyvät takavasemmalta. Saa heittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti