maanantai 14. helmikuuta 2011

Onko kulutusluotto aina huono asia?

Viime viikolla kahvipöytäkeskustelut työpaikalla suuntautuivat kulutusluottoihin. Tässä muutamia kommentteja: "Nuo nuorten talouden pilaavat lainat ovat yhteiskuntamme syöpä." "Itse otin lainan kerran, kun auton huolto oli tehtävä. Kyse oli pakottavasta tarpeesta ja nopeus oli valttia." "Pankkipuolella emme ehtisi koskaan palvella kaikkia lainoja tarvitsevia, joten on hyvä, että on näitä palveluja tarjoavia yrityksiä".

Kulutusluotot ovat tulleet jäädäkseen. Usein kritisoidaan kulutusluottojen korkeita vuosikorkoja ja niitä verrataan usein asuntolainojen korkoihin. Syy korkojen eroihin on kuitenkin selvä; pienen lainan myöntäminen teettää lainan antajalla työtä, laina sisältää suuremman riskin, eikä lainasta jää useinkaan mitään vakuutta lainan antajalle. Kaikki on suhteutettava aina asiayhteyteen, joten kyynelten vierittäminen tästä syystä on turhaa.

Enemmän näkisin, että kyse on siitä, millä tavoin lainaa kuluttaja hakee. Tässä kohdin olemme jokainen jälleen yksilöitä. Joku jaksaa juosta pankista tai luottolaitoksesta toiseen ja kuluttaa lainan hakemiseen aikaa. Toiselle on tärkeintä, että löytää Internetistä nopeasti palveluntarjoaja ja hakea laina samalla istumalla. Yhteen tällaiseen palveluun tutustuin tuttavieni kautta. www.nettipankkiiri.fi -palvelussa käyttäjä voi vertailla ja hakea lainaa jopa 4 000 € asti. Tällaiset palvelut sopivat jälkimmäiselle ihmistyypille hyvin.

Tässä muutama bulletti sinulle, joka harkitset kulutusluottoa:
  • Onko tarpeesi todellinen?
  • Saisitko lainattua rahaa joltain tutulta?
  • Mikäli päätät ottaa palveluntarjoajalta lainan, tee realistinen maksusuunnitelma itsellesi.
  • Kilpailuta laina ja vertaile palveluntarjoajia! Pidentämällä laina-aikaa, saat pienennettyä kuukausierääsi.
  • Älä tuijota pelkästään korkoja. Se, paljonko voit maksaa takaisin kuukaudessa, on tärkeintä.
  • Älä ota kulutusluottoa paikkaamaan entistä velkaasi.
Kulutusluottojen puolesta ja vähän vastaan,
Oiva Pankkiiri

1 kommentti: